2014. április 4., péntek

A KOREAI DORAMÁK FÕ SZABÁLYAI avagy mire kell figyelned, ha hirtelen fõhõssé válsz



forrás a facebook-on levõ csoport: dorama fanok (...) Bekecs Boglárka fordítása
Az alábbi szösszenet a d-addicts fórumán található hasonló témájú, angol nyelvű topikok anyagából lett összeollózva + kiegészítve néhány személyes észrevétellel. Bár kétségtelen, hogy a hangvétele kicsit szatirikus, senki se vegye támadásnak - olyan ember csinálta, aki minden szappanopera-klisé ellenére nagy rajongója a műfajnak. (Ja, és minden kivétel erõsíti a szabályt).

Általános alapszabályok:







1. Lehetsz dúsgazdag, lehetsz szegény, mint a templom egere, csak egy nem lehetsz: átlagember.
1.1. Ha szegény vagy, csak olyan helyen lakhatsz, ahova meredek lépcsõk vezetnek. Lehet ez egy domb vagy egy putri egy ház tetején, a lényeg, hogy kiköpd a tüdõdet, mire felérsz.
1.2. Ha gazdag vagy, a villádat több hektáros kert és magas kõfal veszi körül, vagy egy luxusépület teljes emeletét elfoglalja, tág panorámával az egész városra. De teljesen mindegy, melyik, mert a szomszédaiddal úgysem találkozol soha.

2. Lehetsz akármilyen piszkosul gazdag, egy balul sikerült pénzügyi manõver miatt 2 nap alatt nincstelenül az utcára kerülsz. És lehetsz akármilyen piszkosul híres szupersztár, egy aprócska botrány miatt a közvélemény leír, mint reménytelen vesztest.

3. Egy sorozatot sem úszhatsz meg úgy, hogy ne történne benne közlekedési baleset, vagy gyógyíthatatlan betegség. Esetleg mindkettõ.

4. Legalább 1 epizód erejéig Jeju szigetére kell látogatnod.

5. Mindig van legalább egy jelenet a liftben, a szaunában, és a wc-ben.

6. Minden sofõrt és titkárt Kimnek hívnak. (Na jó, állítólag valóban ez a leggyakoribb vezetéknév Koreában.)
7. A „gondolkodom, tehát vagyok” Koreában úgy hangzik: „Táplálkozom, tehát vagyok”. Minden életbevágó döntés és magvas beszélgetés helyszíne egy étterem, kifõzde vagy ebédlõasztal.

8. A ramen nemzeti eledel. És nem lehet tányérból enni, csakis a fõzõfazék fedõjébõl.

9. Mobiltelefonja a legszegényebb földmûvesnek is van. Ami azonban a gazdag háztartások számára is ismeretlen fogalom, az a mosógép. A ruhákat csakis lavórban, térdig feltûrt gatyában, a lábunkkal szabad mosni.

10. Légy edzett. Amennyiben te vagy a férfi fõszereplõ, arra számíts, hogy legalább egyszer cipelned kell a hátadon valakit – rendszerint a nõi fõszereplõt. És közben tilos elfáradnod vagy lihegned!

11. Azt is tudnod kell, hogy a dögös pasi fõszereplõnek mindig kilométereket kell futnia valahová – ilyenkor elfelejtõdnek a modern technika eszközei – ám amikor megérkezik, minden haja szála a helyén van és egyetlen árva izzadságcsepp sem gyöngyözik a homlokán.
12. A koreai közép- és fõiskolák nem érnek semmit. Ha valaki komoly tanulmányokat akar folytatni, annak külföldre kell mennie. Ha gazdag, jóképû, tehetséges, tekintélyes családból származó fõhõs vagy, mindig külföldön részesültél oktatásban (99%-ban Amerikában). Ott megtanulod a szuper-titkot, hogyan kell sikeresen vállalatot vezetni, karriert építeni, élsportolónak és zenei géniusznak lenni, stb.

Csak egyet nem tanulsz meg: jól beszélni angolul.


13. Ha bánat vagy csalódás ér, annak legjobb kikúrálási módszere, ha kis zöld palackokban árusított sojut iszogatsz – lehetõleg az elsõ útszéli talponállóban, és mindezt órákon keresztül, amíg holtrészeg nem leszel. Aztán elájulsz és másnap nem emlékszel rá, hogy életed legnagyobb titkait fecsegted ki – a lány vagy, akkor arra sem, hogy a dögös férfi fõszereplõ a hátán cipelt haza (l. 10. pont).

14. Számítanod kell rá, hogy fõhõsként a perifériás látásod nem mûködik. Ha méterekre haladsz el érdeklõdésed tárgyától (természetesen az ellenkezõ irányba), akkor még véletlenül sem fogod észrevenni a másikat. És õ sem téged.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése